Cautări pe acest blog

joi, 31 mai 2012

Discuții între creștini despre contradicțiile logice din propria religie și puțin despre Mahomed

Cam așa...

joi, 24 mai 2012

Ateu binecuvântat

Am găsit recent blogul ăsta:


Are materiale interesante. Știți ce să faceți.

duminică, 20 mai 2012

Toată lumea-l desenează pe Mahomed - ediția a 3-a

Astăzi este ziua în care toată lumea îl desenează pe Mahomed. La fel ca-n 2010 și-n 2011, în 2012 am decis să transform această ocazie într-un prilej de a învăța alte absurdități despre islam și pedoprofetul acestei religii. Iată de la ce hadith am pornit desenul meu.

Volume 7, Book 71, Number 629: Narat de Abu Huraira: Profetul a spus, "Acela (un muslman) care moare de o boală abdominală este un martir și cel care moare de la o ciumă este martir."
Și iată creația mea din acest an:


Așa se pare că s-a întâmplat, dar alte surse spun că acest hadith a apărut atunci când Mahomed avea ceva probleme digestive după ce a mâncat curry:

„O, fute-m-aș în el de curry, cred că o să devin martir”, a spus Mahomed.

Totuși această informație nu este confirmată, așa că nu putem să o menționăm decât ca o simplă anecdotă.



Today is the day when everybody draws Muhammad. Just as I did in 2010 and in 2011, in 2012 I decided to turn this event into an oportunity to learn more absurdities about islam and its pedoprophet. Here is the hadith on which I based my drawing.
Volume 7, Book 71, Number 629: Narrated Abu Huraira: The Prophet said, "He (a Muslim) who dies of an abdominal disease is a a martyr, and he who dies of plague is a martyr."
And here is my creation for this year's competition:



So it seems it had happend, but other sources say this hadith had its origins at a time when Muhammad had trouble with his digestive system after eating curry:
„Oh, fuck that curry, I think I am going to become a martyr”, said Muhammad.
Still this is unconfirmed, so we can mention it just as an anecdote.

joi, 17 mai 2012

Religia in scoli, care-s rezultatele?

De când au început discuțiile despre orele de îndoctrinare religioasă în școlile publice unul din argumentele invocate de religioși e că religia clădește indivizi morali. Acest lucru este evident fals din motive evidente dacă stăm puțin să ne gândim la rece. Ar mai fi și exemple precum Suedia, o țară cu un procent de doar 23% credincioși într-un (dumne)zeu personal (17% considerând că religia e un lucru important în viețile lor și un minuscul 2% care participă regulat la slujbe religioase) și cu indici de tot felul la capetele dezirabile ale spectrumurilor lor.

Cel mai trist este că deși câteva generații au „beneficiat” de îndoctrinare religioasă pe bani publici și e evident că noile generații nu-s mai morale, mai puțin violente sau cine știe cum, populația refuză să vadă aceste lucruri evidente sau, din contră, observă dar consideră că soluția e și mai mult din ce nu funcționează, adică și mai multă îndoctrinare religioasă.

Înainte de continua, să fie clar pentru toți că nu consider din start că religia e de vină sau că aș face eroare logică „post-hoc ergo propter hoc”, adică nu consider că neapărat, dacă conflictul s-a întâmplat după ora de religie, aia e cauza, deși e posibil.

Un elev in varsta de 14 ani de la o scoala din Filiasi a murit la spital, marti seara, dupa ce s-a batut in clasa cu un coleg. Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc marti dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, la scoala generala din Filiasi, la sfarsitul orei de religie, scrie Mediafax.

Conform surselor citate, dupa ce profesoara a iesit din clasa doi elevi, ambii de 14 ani, au inceput sa se certe, s-au impins, iar unul dintre ei s-a lovit cu capul de usa unui dulap.

Copilul lovit a fost dus cu o ambulanta la spitalul din localitate, insa nu a putut fi salvat.

In acest caz Parchetul Tribunalului Dolj a deschis un dosar penal pentru lovituri cauzatoare de moarte, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Dolj, Magda Badescu.

In cursul zilei de miercuri, elevul de 14 ani va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca a avut discernamant.

Asta scria hotnews, iar din Adevărul mai aflăm un lucru legat de ora de religie:

UPDATE ORA 11.25 Înainte de dramaticul incident, elevii au avut ora de religie, iar profesoarea a scris pe tablă: "Faptele rele, încălcări ale voii Lui Dumnezeu". Ca un blestem, propoziţia a rămas scrisă şi astăzi pe tablă, în clasă.
Fără a specula legat de acest caz, având un asemenea mesaj transmis copiilor, probabil în toată țara, și având în vedere cât de ușor se pot porni conflictele între liceeni, cam care e șansa ca un elev mai evlavios să decidă că îndoctrinatoarea i-a dat dreptate într-o problemă pe care o are cu un coleg și se considere că e datoria lui să-l pună la punct pe făcătorul de fapte rele?

luni, 14 mai 2012

De ce nu e coranul printre cele mai bine vândute cărți

Pe pagina Atheism de pe Facebook a apărut o imagine care sugerează că cea mai citită carte este biblia și este în companie selectă, precum „Citate ale președintelui Mao Tse-Tung”, „Harry Potter”, „Lord of the Rings”, „Alchimistul”, „Codul lui Da Vinci”, Seria Twilight.
Trecând peste faptul că imaginea este înșelătoare pentru că echivalează „carte cumpărată” cu „carte citită”, iar multe din cărțile din top nu existau acum 50 de ani, printre comentarii era unul scris de un anume Talal Athar care mi-a atras atenția:
Quran? sorry but this survey failed
Adică, pe românește:
Coranul? Scuze, dar acest sontaj e varză
La care eu am răspuns:
@Talal Athar: The amount of translated books in the Netherlands in a year is bigger than the amount of translated books into the whole Arab countries area, while the quran is not that popular AT all in the countries where sale statistics are available. Even worse for the quran, it's such a bad read, even worse than the bible, if you can imagine that. It has no epic thread, it has not structure (or it had a idiotic one if „longer chapter first” is considered a structure), it has no originality, it has lots of plagiarised stories, it has bigotry and hatred, what do you expect people to like about the quran, really? The bible is, at leat useful as a press-papier or as a weight to keep pickles under the saline eater level, but the quran lacks those, too.
Adică:
Cantitatea de cărți traduse în Olanda într-un an este mai mare decât numărul total de cărți traduse în întreaga zonă a țărilor arabe, în timp ce coranul nu e chiar deloc popular în țările în care statisticile pe vânzări sunt disponibile. Mai rău pentru coran, e atât de prost scrisă, chiar mai proastă decât biblia, dacă-ți poti imagina așa ceva. Nu are nici un fir epic, nu are nici o structură (sau are o structură idioată dacă „cel mai lung capitol la început” e considerat ca fiind structură), n-are pic de originalitate, are multe povești plagiate, are bigotism și ură, ce te-aștepți să placă oamenilor la coran, pe bune acum? Biblia este cel puțin utilă ca pres-papier sau ca greutate să țină murăturile scufundate în saramură, dar coranul n-are nici măcar această calitate.
Ce credeți? O să se supere?

joi, 10 mai 2012

Inceputul unui conflict religios în România?

Iată un comunicat din partea Bisericii Greco-Catolice:

Comunicat: Prima slujbă greco-catolică după 64 de ani în biserica din Văşad desfăşurată sub o ploaie de huiduieli, insulte şi ameninţări

Într-o atmosferă de agitaţie şi încordare, sub un puhoi de blesteme, înjurături şi huiduieli din partea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii greco-catolici din Văşad au săvârşit duminică, 6 mai 2012, prima liturghie greco-catolică în biserică după 64 de ani.

Ca urmare a stării tensionate şi a ameninţărilor continue făcute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, un grup sporit de jandarmi şi poliţişti a asigurat ordinea publică în localitate, astfel încât greco-catolicii să poată intra şi ieşi nevătămaţi din biserică.

Pe data de 3 mai 2012 biserica greco-catolică din localitate, confiscată de comunişti în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe Române, a fost retrocedată părţii greco-catolice în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Atât înainte de deschiderea procesului, cât şi după câştigarea acestuia, partea greco-catolică a propus în repetate rânduri părţii ortodoxe folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din Văşad, propunere refuzată sistematic, însă, de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

Cu câteva zile înainte de executarea sentinţei, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au scos totul din biserica greco-catolică, lăsându-o fără nici un obiect de cult, iar pentru credincioşii ortodocşi din localitate au amenajat o capelă în casa folosită de parohia ortodoxă.

Cu toate că partea ortodoxă a hotărât că nu doreşte să folosească alternativ biserica greco-catolică din localitate, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române recurg la diverse mijloace de presiune şi intimidare la adresa celor ce se declară greco-catolici pentru a-i face ca, de frică, să nu îşi manifeste credinţa în mod liber şi nestingherit, fără riscul de a fi agresaţi fizic sau verbal.

Vineri, 4 mai, de exemplu, la o zi după retrocedarea bisericii, când părintele Voicu Vlad, preotul greco-catolic din Văşad, a ieşit din biserică, a fost lovit de mai multe ori cu ouă, unul dintre ele lovindu-l în ochi. Conform martorilor, printre cei care au aruncat cu ouă s-au aflat şi copii.

 Sâmbătă, 5 mai, după ce preotul greco-catolic a terminat curăţenia în biserică şi a dorit să plece, a fost aşteptat la ieşirea din curtea bisericii de un grup agitat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române care scandau injurii şi ameninţări la adresa preotului. Pentru a li se asigura protecţie preotului greco-catolic şi celor care-l însoţeau, jandarmii au fost nevoiţi să-i evacueze cu o maşină de intervenţie.

Duminică, 6 mai, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din localitate s-au aşezat la intrarea în curtea bisericii greco-catolice, astfel încât oricine ar fi încercat să intre în biserică la slujba greco-catolică trebuia să treacă prin faţa lor. În momentul în care cineva intra în biserică era huiduit, înjurat, blestemat, insultat şi ameninţat. Situaţia s-a repetat şi la ieşirea greco-catolicilor din biserică.

Datorită situaţiei create, jandarmii au fost nevoiţi să facă un cordon pentru a le asigura protecţie preoţilor şi credincioşilor greco-catolici ce ieşeau din biserică. Cu toate acestea, un călugăr greco-catolic prezent la slujbă a fost lovit cu o piatră în cap de cineva din grupul ortodox.

Pe lângă injurii şi blesteme, dintre lozincile pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le scandau la adresa greco-catolicilor amintim: „hoţii, hoţii”, „banditule”, „animale”, „oameni de nimic”, „ţiganilor”.

În contextul în care jandarmii încercau să ţină grupul ortodox sub control, o persoană din mulţime s-a adresat jandarmilor, spunând: „Lasă băieţi că nu dăm acuma, că n-o să veniţi în continuare să staţi lângă ei. O să iasă ei prin sat”.

Considerând incidentele din zilele trecute în care inclusiv preotul greco-catolic a fost agresat, foarte mulţi greco-catolici din localitate se simt terorizaţi, unora fiindu-le frică să iasă inclusiv pe stradă. În acest context, duminică, la liturghia greco-catolică, au fost prezenţi doar 4 credincioşi.

Este regretabil că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat acceptarea slujirii alternative în biserica greco-catolică din Văşad, care ar fi evitat nemulţumirile credincioşilor ortodocşi precum şi situaţia tensionată din localitate. Este de neînţeles, însă, motivul pentru care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu îşi informează corect proprii credincioşi din localitate şi nu le explică de ce au preferat să îi scoată din biserică, refuzând slujirea alternativă. După cum se poate vedea şi din filmările făcute la faţa locului, credincioşii ortodocşi continuă să afirme că greco-catolicii i-au scos din biserică.

Facem, pe această cale, un nou apel public forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Române să se implice direct în a-şi informa corect proprii credincioşi din Văşad şi a le explica motivul pentru care i-au scos din biserică refuzând slujirea alternativă.

Fidelă principiului că în acelaşi lăcaş de cult este loc şi pentru ortodocşi şi pentru greco-catolici, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că soluţia practică pentru rezolvarea acestor probleme rămâne celebrarea alternativă în aceeaşi biserică, soluţie care s-ar putea aplica şi la Văşad.


Amenințarea despre care se vorbește în comunicat se aude la minutul 10:30:
„Lasă că nu dăm acuma. Este timp. [indescrifrabil]. N-o să veniți în continuu să stați lângă ei. O să iasă ei prin sat.”
Tot în acest clip se aude clar declarația preotului greco-catolic care spune că au propus ca biserica să fie folosită de ambele culte, însă reprezentanții Bisericii ortodoxe au refuzat. Având în vedere poziția vulnerabilă în care greco-catolicii sunt tind să cred că oferta e sinceră și într-adevăr a fost refuzată de ortodocși, alternativele pentru greco-catolici fiind posibil foarte violente și cu repercusiuni dintre cele mai urâte.

Ce vreau sincer e ca în România să NU apară un război religios ca-n Irlanda de Nord.

luni, 7 mai 2012

Cristina Rad la Reason Rally



Cred că Lucian Vîlsan îl va traduce, dacă nu l-a tradus deja.

joi, 3 mai 2012

Am fost odată embrioni

Noua campanie* marca Pro-Vaca!


Unii mai bine rămâneau în prezervativ!

Răspândiți acest mesaj, aveți binecuvântarea mea.

* context aici